Ijazah Sarjana Muda Bahasa (Kepujian) Bahasa Arab Dan Sastera

Ijazah Sarjana Muda Bahasa (Kepujian) Bahasa Arab Dan Sastera

Ijazah Sarjana Muda Bahasa (Kepujian) Bahasa Arab Dan Sastera

Program Kerjasama KAYM - Universiti Al-Madinah Antarabangsa sejajar dengan visi dan misi ke arah menyediakan peluang pendidikan bertaraf global. Kolaborasi ini memberi peluang kepada pelajar untuk melanjutkan pengajian dalam program  Bahasa dan Kesusasteraan Arab seperti ditawarkan oleh universiti tersebut.

  1. Mempersiapkan pelajar dengan ilmu pengetahuan yang mendalam dan memahami untuk mengajar Bahasa Arab.
  2. Mengembangkan kemahiran berbahasa serta teks sastera pelajar untuk membolehkan mereka memahami sumber Islam dan bahasa Arab.
  3. Membangunkan kemahiran komunikasi dan budaya berbahasa di kalangan graduan.
  4. Melengkapkan pelajar dengan kemampuan untuk mengenali keindahan bahasa dan mempunyai cita rasa dalam produksi karya sastera yang kreatif.
SYARAT KEMASUKAN

Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dengan sekurang-kurangnya Gred C dalam 2 mata pelajaran; Atau
Lulus  Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) sekurang-kurangnya tahap Jayyid; Atau
Lulus Asasi / Matrikulasi / A Level / Diploma dalam bidang yang berkenaan yang memperoleh sekurang-kurangnya PNGK 2.00 atau setara; Atau
Kelayakan lain yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan Malaysia; Dan
Kredit dalam mata pelajaran Bahasa Arab dalam Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (SPM) atau setaraf.-Untuk pelajar antarabangsa, skor Sistem Pengujian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS) 5.0 atau Band 3 dalam Ujian Bahasa Inggeris Universiti Malaysia (MUET) atau setaraf dengannya.


KEPERLUAN BAHASA ARAB

Calon yang ingin mengikuti program yang menjadi bahasa pengantarnya adalah Bahasa Arab, mesti lulus Ujian Penempatan Bahasa Arab (MAPT) MEDIU atau yang setaraf dengannya. Pengecualian akan diberikan tertakluk kepada kelulusan Senat Universiti berdasarkan keadaannya. 

PROSPEK KERJAYA

Pelajar bagi program ini mempunyai peluang dalam pelbagai bidang antaranya pendidikan, kewartawanan, penerbitan, penyuntingan, penulisan, diplomat, hal-ehwal luar, politik, terjemahan & tafsiran, komunikasi korporat, pemasaran, periklanan, perhubungan awam, pelancongan, industri perhotelan dan riadah, dan pelbagai peluang pekerjaan dalam sektor awam atau swasta.

Hubungi Kami :

Contact Us
Feel free to contact us if you have any questions

Penafian

KAYM tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.

Ikuti kami

Facebook Youtube Instagram